dinsdag 9 augustus 2011

Surinaamse helden deel 1 : Johan Touwslager

Onlangs voerde 2 mattie`s van me een discussie deze inspireerde mij tot het volgende rubriek:

Surinaamse Helden.

Ik begin meteen met 1 van de grootste Surinaamse helden: Johan Touwslager a.k.a. Papa Touwtjie

Papa Touwtjie was een trendsetter in Suriname door als eerste te rappen in het sranangtongo en wist jong en oud te raken met zijn inspirerende teksten.

Johan Touwslager was de jongste zoon uit een gezin van 14 kinderen en een probleemkind.
Hij bracht zijn jeugd vrijwel op de straat door hij was een fanatieke straatvoetballer en hield zich vaak bezig met kawina muziek. Alleen had hij het totaal niet breed en op een dag besloot hij dat hier verandering moest komen en ging op het roverspad. Dit liep echter snel niet goed af doordat hij in zijn been werd geschoten door een winkeleigenaar die hij voor de 11e! keer probeerde te beroven . De politie te Geyersvlijt liet Johan al bloedend van zijn schotwond een paar uur geboeid op de grond liggen alvorens hij naar hiet ziekenhuis werd gebracht. Door deze actie kon Johan zijn been kon niet meer gered worden omdat hij geen verzekering had lieten de artsen hem nog 2 dagen met een kogel in zijn been liggen tot zijn familie geld had om zijn been te laten amputeren. Uiteindelijk heeft Johan dit gered en moest hij meteen na de operatie met een geamputeerd been de gevangenis in. In de gevangenis begon Johan zijn raptalent in het sranangtongo te ontwikkelen dor zijn frustatie van zich af te rappen en werd hij Papa Touwtjie.

Toen hij de gevangenis begin jaren 90 uitkwam dook hij vrijwel meteen de studio in om zijn eerste track Gangster uit te brengen.





Deze werd vol lof ontvangen in Suriname voornamelijk door de jeugd.

Papa Touwtjie was binnen no time 1 van de populairste artiesten van Suriname. Waar er na zijn eerste track kritiek werd geuit over het aansporen van criminaliteit. Wist hij de critici de mond te snoeren met het uitbrengen van zijn track "mi no wani go na santa boma" (vertaling: ik wil niet naar santa boma) de beruchte gevangingenis waarin hij verbleef.



Samen met deze track bracht hij een cd uit vol met levenslessen en werd hij geliefder dan ooit. Papa Touwtjie trad na het uitbrengen van zijn cd bijna elke dag van de week op door heel Suriname.

Papa Touwtjie bleef werken en trad met verschillende muzikanten op die bands vormde zo zijn er dankzij hem zeker 20 bands opgericht. Papa Touwtjie heeft gerapt over hoop voor een nieuwe tijd waarin de verschillende groepen in Suriname samenwerken; bewogen liederen over armoede, over herstelbetalingen vanwege vijfhonderd jaar Afrikaanse holocaust en beroving van het zwarte volk, liefde voor Jah en Rastafari.
Vuurspuwende raps over corrupte, politici, liederen vol liefde en respect voor alle vrouwen en zijn moeder in het bijzonder.

Echter bleef hij door de beruchte kogel actie afkeer tegen de politie houden en bracht speciaal voor alle agenten in Suriname de track Commandant uit waarin hij over schietgrage politie rapt.



Deze track maakte hem populairder onder het volk maar gehaat onder (bepaalde) agenten die zijn shows probeerde te boycotten. Maar hij liet zich hier niet door stoppen door de track commandant bij bijna elk optreden in een andere versie te brengen.

De kogel is altijd een de rode draad in Papa touwtjie zijn leven geweest en op 9 juni 2005 werd hij na een felle familie ruzie door zijn eigen broer neergeschoten.

Papa Touwtjie zeker een held in Suriname vooral als je er vanuit gaat dat 6 jaar na zijn dood zijn cd`s nog steeds in vele bussen in Suriname afgespeeld worden.



Grtz : Broeder Iman

Geen opmerkingen:

Een reactie posten