donderdag 30 juni 2011

The Offseason: Part 2

Omdat het NBA seizoen vorige week ten einde kwam, heb ik besloten een wekelijkse video-column op te zetten zodat het basketbal bloed bij ons allen door de aderen blijft stromen. Daarom presenteer ik jullie: The Off Season.

Vorige week hadden we de ROTY (Nee geen roti, maar Rookie of the Year) van afgelopen seizoen, Blake Griffin, op bezoek. Deze week een van de kanshebber voor het NBA Seizoen 2011-2012. Na in 2009 gedraft te zijn komt hij na twee jaar toch vanuit Europa naar de States. Voor degenen die denken dat nummer 1 pick Kylie Irving (Wie? Ja precies) de beste Rookie PG is komend seizoen, de volgende clip.Tan bun,
Hendrik

woensdag 29 juni 2011

Random Fatu: Waarom de US nooit een voetballand zal worden

Afgelopen weekend verloor Amerika op een heel pijnlijke wijze van de finale van Mexico. Na een klein onderzoek ben ik tot de conclusie gekomen dat het in de opvoeding van de Amerikanen ligt, die ervoor zorgt dat de voetbalcultuur in de US nooit goed is ontwikkeld.

Een klein voorbeeld hiervan hieronder:

Voetbalcutuur in Nederland

Voetbalcultuur in Amerika

Ik denk dat de bovenstaande foto's voor zichzelf spreken. Dineren langs de zijlijn....???

Copa America begint

Aanstaande Zaterdag is het weer zover.

Dan zullen Argentinië en Brazilië uitmaken wie zich de beste van Zuid-Amerika mag noemen.

De favorieten zijn ook meteen de organisatoren : Argentinië.

Gaat het back tot back wereldvoetballer van het jaar Lionel Messi een keer lukken om ook zijn Argentijnse fans tevreden te stellen?

Hun grootste concurrent tevens aartsrivaal Brazilië zal ook serieus een gooi naar de prijzen doen. Als je het mij vraagt is hun selectie ook completer dan die van Argentinië maar het zal spannend worden.

Outsiders zijn Chili, Colombia en Uruguay.

Als Chili hun spel van vorig jaar tijdens de groepsfase van WK laat zien gooien ze hoge ogen om de halve finale te halen.

Uruguay mag ik natuurlijk ook niet onderschatten maar overtuigen kunnen ze me helaas nog (steeds)niet een kwartfinale plek zit er echter wel zeker in.

Ik hoor goede verhalen over Colombia heb ze zelf nog niet in actie gezien. Maar het feit dat ik meer namen ken dan die van het elftal van Chili en Uruguay moet wel iets zeggen...

Onder de figuranten vallen ook Mexico B en Costa Rica om een evenwicht te creëren.

maandag 27 juni 2011

Uitspraken en benamingen fatu deel 3

Ongelijkheid nr 3: ijskast

In Suriname zeggen we ijskast in Nederland ( de meeste plaatsen) Koelkast

betekenis ijskast: kast waarin eten koel gehouden wordt tegen het bederven.

betekenis koelkast: kast waarin eten koel gehouden wordt tegen het bederven.

Synoniemen dus... gaan we niet moeilijk over doen.

Strip van de week

The NBA Draft


Mijn geliefde team heeft er een nieuwe crowd favorite bij. Hoewel ik niet weet hoe Jimmer en Tyreke Evans samen gaan kunnen spelen, verheug ik me dankzij de bovenstaande strip wel op het volgende seizoen... als er geen lockout is.

zaterdag 25 juni 2011

Opmerkelijke Fatu 3

Ik denk dat deze de meest pijnlijke tot nu toe mijnerzijds is.
En toch moet ik deze torie met jullie delen :

Deze keer viel mijn oog er niet op...No...Deze keer heb ik het een week lang via verschillende media aan moeten zien en horen....


Voor de mensen die het nog niet wisten ( Na RTL Boelervard, Wereldnieuws in beeld, Voorpagina kranten, Radio berichten, diverse blogs, Pauw en Witteman etc. etc. kan ik het me niet meer voorstellen) Kwakoe gaat dit jaar niet door ai.

Ik wil even stilstaan bij het volgende : Hoe heeft het zo ver kunnen komen?

Money fatu 1

Voor de mensen die spaarrente te weinig vinden
Ben jij (net als ik) iemand die alleen sparen niet genoeg vindt en meer rendement uit je geld wilt halen? Dan zou ik je willen adviseren in ETF`s te gaan investeren.

Wat is een ETF?

Een ETF (exchange trade funds) is in feite een aandeel dat een bepaalde index volgt, beleggen in ETF`s wordt daarom ook wel indexbeleggen genoemd. Het beleggingsbeleid wordt altijd volgens een vooraf vastgelegd stramien gevoerd.

vrijdag 24 juni 2011

Rabat Taxi Sessies: Diana

Jawel, het is zo ver. Kempi en Lucky Fonz III (oftewel Manne's grote vriend Otto) hebben besloten hun hit van de Rabat Taxi Sessies officieel op te nemen. Hieronder de clip:Het enige probleem wat ik ermee heb, was het origineel niet beter?

donderdag 23 juni 2011

The Off Season: Part 1

Omdat het NBA seizoen vorige week ten einde kwam, heb ik besloten een wekelijkse video-column op te zetten zodat het basketbal bloed bij ons allen door de aderen blijft stromen. Daarom presenteer ik jullie: The Off Season.

Vandaag het Rookie fenomeen van afgelopen seizoen, Blake Griffin, die heel graag in zo veel mogelijk videospelletjes opgenomen wil worden. En volgens hem is hij ook voor alle spelletjes geschikt.Tan bun,
Hendrik

woensdag 22 juni 2011

De troef van Santhoki


In de Surinaame politiek is de Voorzitter van de partij altijd de politiek leider geweest.
In het buitenland is de functie van Voorzitter vaak een inhoudelijke organisatorische job, gericht op het day-to-day management van de organisatie en bestaat er daarnaast een politiek leider. Dit is doorgaans de lijsttrekker bij verkiezingen, het gezicht van de partij en de afgevaardigde bij debatten.
De discussie binnen de VHP rond de persoon van Santhoki als kandidaat voor het voorzitterschap gaat uit van de oude gedachte en de oude situatie waarbij het vanzelfsprekend is dat de Voorzitter de centrale rol van politiek leiderschap toebedeeld zal blijven krijgen.
Wie echter uitgaat van de oude situatie heeft de ontwikkelingen binnen de partij in de afgelopen jaren en de politieke carriere van Santhoki niet nauwlettend gevolgd. Santhoki is een man van creatieve oplossingen en innovatieve politiekvoering. Zijn nationale en internationale ambities heeft hij grotendeels weten te realiseren door een integrale benadering en een rationele kijk op de zaken. Zijn CICAD voorzitterschap, Presidentskandidatuur en zijn ongekende populariteit bij kiezers maken hem onvermijdelijk als grootmacht binnen de partij.


Het scheiden van de functies van voorzitter en politiek leider, lijkt voor de hand liggend, nu uit berichten naar buiten lijkt te komen dat Santhonki de rol van 'campagneleider' aangeboden is. De stap naar politiek leider, met reductie van de verantwoordelijkheid van de voorzitter tot een administratieve functie, lijkt dichtbij. Het is echter niet onwaarschijnlijk dat zelfs het voorzitterschap in oude stijl alsnog Santhoki ten deel zal vallen. Als dat gebeurd is dit de volgende stap op het pad naar de regeringsleiding als President of Vice President.

De grote tent en de grote baas

Ronald Reagan introduceerde in Amerika 'Big Tent' politiek. Hij stelde de Republikeinse partij voor als een partij met een brede ideologie, waar stemmers met allerlei achtergronden en ideeën welkom waren. Hierdoor verwaterde het conservatieve gedachtegoed van de partij, maar won de partij aan populariteit, wat zich vertaalde in twee zittingstermijnen voor 'The Great Comunicator' zoals Reagan bekend kwam te staan.

In de Surinaamse politiek zijn er een aantal politici geweest die de Big Tent aanpak met succes hebben weten toe te passen. Het model is simpel, omdat de Surinaamse politiek tot op heden, met enkele uitzonderingen daargelaten, minder langs ideologische lijnen loopt, dan langs bijvoorbeeld regionale of etnische lijnen.

Uitspraken en benamingen fatu deel 2

Ongelijkheid nr 2: Zak

Je gaat naar een supermarkt en vraagt in Suriname naar een Zak voor je boodschappen en in Nederland vraag je naar een tas ( waar je ook voor moet betalen)

Waarom men in Suriname gelijk heeft :

Betekenis zak :buigzaam voorwerp van soepel materiaal als stof, papier of plastic, dat op één zijde na, gesloten is en waar je dingen in kunt opbergen.

Waarom men in Nederland ook gelijk heeft:

Betekenis tas: Zak met handvatten of een draagriem om spullen in mee te nemen.

Gezien zak veelomvattender is als benaming zal ik zak toch als beter alternatief aankaarten.

grtz: Broeder

dinsdag 21 juni 2011

F@TUBE VII

*****
Vandaag is de zomer officieel van start in Nederland. Maar om al die regenbuien tegemoet te komen hier een summertime riddim van Vybz!

Vybz Kartel - Summertime

Press the red button for more HOT RIDDIMS!!

maandag 20 juni 2011

Strip van de week


[Source: http://www.nusport.nl/fc-knudde/]

Uitspraken en benamingen fatu deel 1

Eens in de zoveel tijd zal hier een uitspraak of andere betekenis van een woord gepubliceerd worden.
Handig om elkaar in Suriname en Nederland beter te kunnen begrijpen. (Lees: handig voor de Hollanders en met name stagaires)

Ongelijkheid nr 1: Ijs

Betekenis in Suriname : Ijsblok of ijsblokjes.

Betekenis in Nederland: Ice-cream

Waarom men in Suriname gelijk heeft:

De letterlijke betekenis van Ijs : De vaste (bevroren) vorm van water.

Hoe kan je in hemelsnaam een mengsel van melkvet,suiker, rauwe eieren, melk en andere ingrediënten ijs noemen ?

grtz : Broeder

zondag 19 juni 2011

Random Fatu: Sorry, kon het niet laten

Surifatu

CHAMPIONSHIP WATCH


000

DAGEN

:
00

UUR

:
00

MIN

:
00

SEC

Zonder een NBA titel sinds "THE DECISION"

Zonder een NBA titel sinds
"THE DECISION"
Sponsored by: ESPN Page 2.

zaterdag 18 juni 2011

Pas op voor de Bounty

Deze keer wil ik het met jullie hebben over het fenomeen de bounty.
Een bounty behoeft voor de meeste geen uitleg : Zwart van buiten wit van binnen.

In Nederland heb je verschillende soorten Surinaamse bounty`s:
  1. De onschuldige bounty :
    Opgevoed door Surinaamse ouders en nooit de link naar Suriname meegekregen herken je aan: Kan/Spreekt geen Surinaams. jij :Fawaka hij: sorry pik ? Weet bijna niks over Suriname.

  2. De onbewuste bounty:
    Geboren en getogen in Suriname komt naar Nederland en voelt zich zo thuis en welkom dat hij trekjes van echte hollanders begint te vertonen. Herken je aan: Schrikt soms van zichzelf als hij onder zijn Surinaamse mattie`s is en gaat overdreven Surinaams doen.

    Maar ik wil het hebben over de verschrikkelijkste en meest misselijk makende groep:

  3. De bewuste bounty!
Een gewaarschuwd mens telt voor twee ! wees extreem op je hoede in de buurt van deze bounty`s ze geven niks om je willen je breken en houden ervan om sranang mans stil te zien staan . Vooral op je werkplek in je projectgroep of in een stichting. Hun missie: Jou breken en de echte wit mang (ja boeroe`s breken ze ook) groot maken. Meestal krijgen ze hier ook een beloning voor door een midlevel positie in een bedrijf te krijgen : Senior, Teamleider, Assistent projectgroep leider, Penningmeester etc etc.
Ze denken dat ze de man zijn en zitten op de juiste stoel om het sranangmans moeilijk te maken .

Lang leve de competitieleider.

Alweer een prachtig bewijs dat niet alles door computers uitgevoerd hoeft te worden.

Nadat er jaren competitieschema`s random uit een computer rolde heeft men de functie van competitieleider nieuw leven ingeblazen. Deze mag de competitie software een "beetje"aansturen.

Dit doet men om (natuurlijk vooral) sponsoren, clubs maar vooral ook fans tevreden te stellen.

In Engeland, Duitsland, Nederland zal men van dit nieuwe systeem gebruik maken.
Spanje gaat het niet doen (Barcelona en Real Madrid gaan niet akkoord en dan is het snel afgelopen) en in Italie en Frankrijk onderhandelen (lees: overwegen) ze nog.

Hier een korte opsomming van wijzigingen die hierdoor plaatsvinden met voordelen en nadelen voor de clubs en fans.

vrijdag 17 juni 2011

Liefde voor de natieParamaribo,
Afgelopen dagen was ik in Cayenne, Frans-Guyana, voor een internationaal volleybal toernooi. Hier was ik deel van een delegatie die Suriname moest vertegenwoordigen. We waren daar als Yelyco / Suriname. We speelden tegen de sterkere teams uit Frans Guyana en omstreken.

Op de eerste dag van de 5-dagen durende trip werd de reis van Paramaribo naar Cayenne gestart.
Op een vroege vrijdagochtend werd ik om 5:30 wakker gebeld om te vragen waar ik was. Ik had me verslapen....gelukkig stonden ze voor de deur om mij op te halen. Ik ging snel de douche in en me tassen die al ingepakt waren konden direct mee.

We reden in 3 mini busjes onder politie begeleiding richting Albina. In de zware rit kregen we verschillende verhalen van de chauffeur van mijn bus te horen op welke locaties bosland creolen berovingen op de weg konden doen. Het was dus steeds opletten dat we geen onverwacht "oponthoud" hadden.

Aankomst op Albina na 3 uur te rijden in een te kleine bus met vrees voor alles moesten we nog even een uur wachten op de douane om alles daar in orde te maken voor het oversteken van de Marowijne rivier.  

Eenmaal in de 2 korjalen die we nodig hadden voor de groep en baggage is het genieten van een zingende en dansende bootsman die ons bedreigd met de woorden “Me singi poku dja….maar u no ab fu draai kon baka ef u no win den fransman”.

We komen aan op St. Laurent en kijken naar een blondine met een strakke blik die naar ons kijkt alsof we criminelen zijn….GENDARMERIE….overal GENDARMERIE…

F@TUBE VI

Love is in the air in Suriname bij deze editie van F@TUBE... Damaru samen met Replay en als tweede clip een bekende beat van een onbekende met de naam StanEe en tenslotte eentje van F1OM1.

*****
Mi lob a poku dis!! 
Damaru ft. Replay - Alleen Jij
*****

woensdag 15 juni 2011

Signing Off: The 2010-2011 NBA Season

Bij deze mijn laatste post voor het 2010-2011 basketbal seizoen, de hoogte punten uit the Bill Simons retro diary van Game 6 van de NBA Finals. Enjoy:

1. The X-Factor:
[3rd Quarter]
10:17: Tyson Chandler misses a layup, grabs the board and puts it back in. He was tougher than any Miami frontcourt guy this series, bringing us to a rarely seen double irony: Oklahoma City nearly traded for him in February 2009, then voided the deal after giving him a physical (and lost to Chandler's team in the conference finals 28 months later); and Michael Jordan gave him to Dallas last summer for Erick Dampier's waivable contract, inadvertently giving Dallas the missing piece it needed to beat LeBron James in the Finals … you know, the guy everyone keeps saying is the next Michael Jordan. MJ really is the greatest.

2. The confrontation:
Remember when Wade tore into LeBron with three-plus minutes remaining in Game 3? When he yelled at him for eight solid seconds? When there was genuine anger in his eyes? When he did it right on the court, right in front of the other players, right in front of 20,000 fans and 10 million TV viewers?
LeBron was never the same after that.

Opmerkelijke Fatu deel 2

Gister viel mijn oog wederom op een saillant detail :

Miljoenen boete na swaffelen collega

Ashley Alford.
Een vrouw uit het Amerikaanse St. Louis kan binnenkort 95 miljoen dollar op haar rekening bijschrijven. De inmiddels 24-jarige Ashley Alford werd vier jaar geleden door haar toenmalige baas op een paar flinke tikken met zijn klokkenspel getrakteerd. De jury achtte de swaffelaar schuldig en liet hem diep in de buidel tasten.
Naar verluidt gaat het om het hoogste bedrag dat ooit is uitgekeerd in een zaak aangaande seksuele intimidatie.
De vrouw verklaarde tegenover de jury dat haar baas eerst met zijn lid tegen haar hoofd sloeg, haar vervolgens op de bank gooide dwong haar shirt op te tillen en over haar heen ejaculeerde.
De vrouw werkte tot 2006 bij het bedrijf Aaron's Inc. Twee jaar later sleepte ze het bedrijf voor de rechter.

Laten we nog even goed naar dit bericht kijken en goed tussen de regels lezen.

maandag 13 juni 2011

F@TUBE V

Voor deze vijfde editie van F@TUBE..... Shakira, Sean Paul, Wayne Marshall, Demarco en Mr. Dale(Soca!!)  die zeker het luisteren en kijken waard zijn.

*****
SHA... KIR...A!! Meer hoef ik je niet te zeggen.

Rabiosa - Shakira Ft. Pitbull

Strip van de week


2 MVP's, 2 NBA Finals, 0 rings. 4th best player in the 2011 Finals (Na Dirk, Wade & Terry).

Maar wat betekend deze ring voor Nowitzki? Best Foreign player ever? Staat hij boven Barkley en Malone in de best ever rankings?

Wat betekend deze ring voor Kidd?

Btw, DeShawn Stevenson 1, Lebron James 0

[source: http://espn.go.com/espn/page2/]

Random F@tu
zondag 12 juni 2011

Stop! choking time


Please please Lebron get yourself together for 2 more games

donderdag 9 juni 2011

Opmerkelijke Fatu deel 1

Gezien dit mijn eerste blog is laat mij mezelf introduceren:
Mijn naam is Broeder Iman N.A.W. Walnam

Vandaag viel mijn oog op een saillant detail met als kopstuk:

Jongens van oranje staan buitenspel in Rio....
En wat blijkt ... een paar voetballers van het Nederlands elftal hebben een beetje van het braziliaanse ambiance lopen genieten .

Jammer genoeg heeft overmatige alchohol of gevoeligheid voor alchohol een nadelige bijwerking : imbeciliteit...Dit heeft tot een paar leuke afbeeldingen geleid:

De machtigste functie in de Surinaamse politiek

President Venetiaan (1991-1996, 2000-2010) zal na 18 jaar terugtreden als voorzitter van de NPS. Daarmee komt een van de belangrijkste politieke functies ter beschikking. In de afgelopen 40 jaar heeft elke Voorzitter van de NPS op een bepaald punt gedurende zijn zittingstermijn de rol van regeringsleider vervult. Het voorzitterschap van de NPS betekent de facto leiderschap van de oppositie en een garantie voor kandidatuur voor het Presidentschap of Vice Presidentschap.

De NPS is gereduceerd naar vier Assembleezetels, onder andere als gevolg van de onderhandelingen over kieslijsten met Frontpartners en het verlies aan territorium in het binnenland. De nieuwe voorzitter neemt naar zetelaantal gemeten een middelkleine partij over. Naar ledenaantal, donoren, internationale goodwill, wetenschappelijk kader, structuren, geschiedenis en draagvlak bij de achterban en delen het Surinaamse volk, is de NPS echter een slapende reus.

Vrijpostig Ink

Wie is vrijpostig ink?

Vrijpostig ink is De Tattoo shop en barbershop van Suriname, gevestigt op de hoek van de verlengde Hoogestraat en de Vanidsingha straat. De Tattoo artiest is niemand minder dan Moreno Daniel die zijn sporen in Suriname al heeft verdiend. Internationaal is er veel vraag voor deze jonge getalenteerde kunstenaar. Altijd rustig en weinig pratend is hij de attractie van elk gezelschap het moment dat hij een pen in zijn handen neemt en begint met tekenen. Kunst is als het bloed dat door zijn aderen loopt en tattoëren is de zuurstof die hij ademt, dus de passie en liefde zijn altijd aanwezig. Met een ervaring van 4 jaar wordt hij nu alleen maar beter en is een gouden toekomst weggelegd voor deze jonge Surinaamse tattoo artiest.

maandag 6 juni 2011

Strip van de week


Dit heb ik dus altijd wanneer ik bij FatuKel op bezoek ben. Vlak voordat ik kanaal 23 opzet.

Tan bun,

Hendrik

[source: http://www.thedoghousediaries.com/]

zaterdag 4 juni 2011

! F@TU FOTO ! van de dag (03-05-11)

Na afwezigheid van de Fatu Foto de afgelopen dagen is ie weer terug....!

FF : Don't let your opponent catch you with your pants down :p
en toch...... 3-0 gewonnen van Avanti!!

Radom Fatu: SHAQ retires

Na 19 jaar houdt 'The DIESEL' aka 'Shaq Fu' aka 'The Big Aristotle' aka 'The Big Cactus' aka 'Superman' het voor gezien. Daarom een tribute met 5 van m'n favo Shaqmoments.

1. The Hack-a-Shaq


2. Most Dominant Ever


3. The Scary movie


4. Shaqtastic


5. Clearing the bench


Tan bun,

Hendrik Sabiso

woensdag 1 juni 2011

F@TUBE IV

Deze vierde editie van F@TUBE begint met een populaire video op het net. Een ware F@TU LAFIDIO voor die lieve jongens die willen weten hoe ze dames moeten scoren. Lyrics zijn geweldig.


Nice Guys - Unknown

Deze volgende FIDIO heeft de potentie een zomerhit te worden in Nederland, waarbij de Surinaamse kust deze hit dan vanzelf wel zal oppikken. Geen geweldige lyrics, maar wel een goed refrein en lekkere beat. Wat het voor mij maakt is de referentie naar de Bulls. "Geen bullshit, maar wel Bull Swag...Yeah." Daarom alleen al moet het een hit worden. D-Rose Baby!Als Surinaams product is er vandaag Gi Yu van Sepul Tura en Rashly. Het is een FIDIO die ik ben tegen gekomen van Copix. Deze jongen maakt de laatste tijd een hoop clips voor de Surinaamse artiest. En via youtube worden deze artiesten veel verder de wereld in gehoord en gezien dan Suriname en Nederland. Goede clip, maar daarbij is ook alles gezegd.


Gi Yu - Sepul Tura Ft. Rashly

Nummer 1 op dit moment in Suriname is Kenny B met Like you say my name. Zijn tweede hit in Suriname na Yu Faya. Deze is net zo goed als zijn voorganger.

Like you say my name - Kenny B Ft. Banaissa

Internet Fatu

Highlights Game 1 NBA Finals

iCloud

India's economie blijft groeien

DC Comics begint bij nummer 1

Vrouwelijk schoon

Classic Comics: (min of meer) op zichzelf staande verhalen

De Comic Boom die begon met Spiderman en nu zo heftig is dat Marvel deze zomer alleen al twee films in de Avengers Franchise uitbrengt, heeft hernieuwde interesse in het bronmateriaal gebracht. Vaak is het echter ingewikkeld en onoverzichtelijk voor voormalige fans of nieuwkomers. Ze kunnen geen raakvlak vinden met de verhalen van de film of zijn verward door recente ontwikkelingen: Bruce Wayne is nergens te bekennen, Peter Parker is single, twee Captain America's zijn verwarrend en Tony Stark als hersendood kasplantje zijn geen publiekstrekkers.

Daarnaast wordt de industrie geteisterd door Eventmania: de druk om elk jaar een grote crossover te organiseren. Dit verhoogt de omzet voor de uitgevers voor de lopende titels en stelt een breder publiek voor aan andere karakters en het complete universum van een uitgever. Soms wordt dat op meesterlijke wijze gedaan (Civil War) en soms heel slordig (M Day). De voor- en nadelen van de evenmania ga ik in een andere post over Event Fatigue behandelen, waarbij ik tips zal geven over mijn favoriete crossovers van de afgelopen jaren. Wat ik hier wil doen is beginnen met een paar tips voor de (her)startende comic fan.